Wanbetalers? Zo herken je ze!

Wanbetalers

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wanbetalers herkennen is niet altijd even makkelijk. Wanneer je nog niet eerder met een wanbetaler te maken hebt gehad, kun je de rode vlaggen gemakkelijk over het hoofd zien. Zeker debiteuren die al langer bekend staan vanwege wanbetaling hebben allerlei trucjes om maar niet op te vallen. Ben je benieuwd hoe je wanbetalers toch kunt herkennen? Lees dan even verder, want in deze blog delen we graag de belangrijkste signalen en rode vlaggen met jou.

Je wordt alsmaar aan het lijntje gehouden

Wanbetalers zijn er vaak ontzettend goed in om een (zielig) toneelspel op te voeren. Word je continu aan het lijntje gehouden? Dan kan het zomaar zijn dat je te maken hebt met iemand die niet wil betalen. Zeker wanneer de klant systematisch om uitstel van betaling vraagt, moet er op een gegeven moment toch wel een keer een belletje bij je gaan rinkelen.

Je kunt op geen enkele manier contact krijgen

Heb je tig mailtjes verstuurd en tientallen pogingen gedaan om de klant aan de lijn te krijgen, zonder resultaat? Ook dat kan duiden op een wanbetaler. Wanbetalende debiteuren zijn meestal erg moeilijk te bereiken, op welke manier dan ook. Wat ook kan is dat je wel iemand aan de lijn krijgt, maar dat je vervolgens telkens aan het lijntje wordt gehouden, zoals hierboven al gezegd is.

De klant gaat in discussie over de factuur of bestelling

Soms kan het voorkomen dat de eerste paar facturen wel gewoon netjes op tijd betaald worden (om eerst een beetje het vertrouwen te wekken), maar daarna niet meer. Vaak gaat dit gepaard met een discussie over de factuur of de bestelling. Wanneer een ogenschijnlijk tevreden klant plots systematisch begint te klagen over onder meer de bestelling zelf, de factuur of de geleverde dienst, is er iets niet helemaal in de haak. Zo kan de wanbetaler beginnen te klagen dat de kwaliteit niet meer voldoet en om die reden korting of een gehele terugbetaling eisen.

Kredietcheck: makkelijkste manier om wanbetalers op te sporen

Veruit de makkelijkste manier om wanbetalers te herkennen is door een kredietcheck uit te laten voeren op onlineincasso.nl. Voor slechts minder dan een tientje krijg je een rapport met daarin de kredietwaardigheid en het betaalgedrag. Door een credit check uit te laten voeren, kun je voorkomen dat je in zee gaat met een wanbetaler. Blijkt uit het rapport dat de kredietwaardigheid laag is en er al eerder sprake is geweest van betalingsachterstanden? Dan weet jij genoeg…

Reacties zijn uitgeschakeld.